پی آر پی (PRP) چیست؟ پی آر پی یا PRP مخفف عبارت Plated Rich Plasma میباشد که به معنای پلاسمای غنی از پلاکت است.
این تکنیک در علوم پزشکی از اوایل دهه ۹۰ میلادی در رشتههای مختلف استفاده میشود. PRP یک روش نوآورانه و کارآمد است که با استفاده از اجزای خون تازه و لخته نشده ی خود فرد، بهبود و تحریک ساختار بافت جدید در مناطق آسیب دیده را ایجاد میکند.
فرآیند انجام PRP چگونه است؟ در این روش، چند سی سی از خون فرد برداشت میشود و با استفاده از کیتهای خاص، غلظت پلاکت را به ۳ تا ۵ برابر حالت اولیه افزایش میدهند. سپس، محلول PRP توسط سانتریفیوژ آماده میشود و پلاسمای غنی از پلاکت حاصل میشود. پس از آماده شدن محلول PRP، پزشک آن را در مناطق مختلف اعم از مو، صورت، زیر چشم، زانوی آسیب دیده و غیره تزریق میکند.
مکانیسم اثرگذاری روش PRP چگونه است؟ برای درک این روش، بهتر است ابتدا به تعریف پلاکت پرداخته شود. پلاکتها در واقع ذرات کروی شکل هستند که از ریز شدن سیتوپلاسم سلولهای خاصی در مغز استخوان ایجاد میشوند. زمانی که بافت آسیب میبیند، پلاکتها خونریزی را مهار کرده و با ترشح پروتئینهای خاص، بافت را ترمیم و بازسازی میکنند. پلاکتهای PRP عوامل رشد یافتنی یا همان Growth factor را در خود جای دادهاند که نقش اصلی در فرایند ترمیم و بازسازی بافت دارند.
این عوامل، سلولهای بافتی را تحریک و تکثیر کرده و تولید کلاژن و الاستین را افزایش میدهند. با مواد خاص ترشحی از پلاکت ها ،در نهایت سلولهای بنیادی به سلولهای بافت ناحیه آسیب دیده تبدیل میشوند و فرآیند جوانسازی رخ میدهد. مکانیسم دیگر PRP از طریق تسریع تولید اسید هیالورونیک رخ میدهد. اسید هیالورونیک آب را جذب می کند و باعث می شود ماتریکس اسید هیالورونیک متورم شود که باعث افزایش حجم پوست می شود. همچنین باعث سنتز ماتریکس خارج سلولی می شود و به تنظیم قطر الیاف کلاژن کمک می کند و قابلیت ارتجاعی پوست را افزایش دهد. پی آر پی (PRP) چیست؟
کاربردهای تزریق PRP چیست؟
۱) درمان ریزش مو
۲) جوانسازی صورت
۳) بهبود رنگ پوست
۴) درمان انواع اسکار
۵) رفع چین و چروکهای صورت، گردن و دور لب
۶) درمان تیرگی، گودی ٫ پف و خطوط اطراف چشم
۷) جوانسازی دستها
۸) افزایش ماندگاری نتایج بعد از تزریق چربی
۹) افزایش ساخت کلاژن، الاستین و هیالورونیک اسید
۱۰) افزایش خاصیت ارتجاعی پوست
۱۱) افزایش حجم کمی به پوست
توجه داشته باشید که تزریق PRP ممکن است به صورت تکی یا در ترکیب با دیگر روشها و مواد انجام شود.
مزایای روش پیآرپی نسبت به سایر روشها چیست؟
۱) درد کم و کاملا قابل تحمل
۲) اقتصادی بودن و مقرون به صرفه بودن
۳) ماندگاری بیشتر و طولانیتر نتایج
۴) روش غیرتهاجمی و با کمترین عوارض جانبی
۵) نیاز به مراقبت کم پس از تزریق و عدم نیاز به بستری و استراحت
۶) فرآیند درمانی ساده و غیرپیچیده
۷) کاملا استریل و بهداشتی
۸) قابلیت استفاده در تمام نواحی بدن
۹) تحریک هر دو لایه سطحی و عمقی پوست
۱۰) سطح بالای ایمنی و احتمال بسیار کم بروز عفونت
معایب و عوارض احتمالی پیآرپی پوست چیست؟ عوارض این روش معمولاً ناشی از سوراخ شدن پوست با سوزنهای ریز است و ممکن است شامل التهاب پوستی، تورم و کبودی باشد که با رعایت دقیق مراقبتهای پس از PRP، این عوارض را به حداقل میتوان رساند. از آنجایی که در این روش هیچ ماده خارجی به بدن انسان وارد نمیشود،احتمال بروز حساسیت و عفونت بسیار کم است. بنابراین، این روش به عنوان یکی از روشهای کم عوارض و ایمن شناخته میشود.
معایب و عوارض مرتبط با تزریق پیآرپی در موها چیست؟
۱) عوارض معمولی ناشی از تزریق در ناحیه سر، مانند درد خفیف و بیحسی.
۲) خطر آسیب به رگهای خونی در پوست سر.
۳) خطر آسیب به عضلات.
۴) ایجاد بافت اسکار یا کلسیفیکیشن در محل تزریق.
میبایست توجه کرد که احتمال وقوع تمامی موارد فوق در صورتی که پزشک تبحر کافی در تزریق پیآرپی داشته باشد، به حداقل میرسد. در اینجا دوباره لازم به ذکر است که PRP از جمله روشهای کم عوارض و کم خطر در حوزه زیبایی است و احتمال وقوع موارد بالا بسیار کم میباشد .
تعداد جلسات و فواصل انجام آنها در روش پی آر پی چگونه است؟ برای درمان با PRP، تعداد جلسات و فواصل آنها بستگی به شرایط و مشکلات هر فرد دارد که توسط پزشک در جلسه مشاوره اول تعیین میشود. با این حال، به طور کلی برای دستیابی به نتایج مطلوب، دو جلسه با فاصلهی ۴۵ روز معمولا کافی است.
تاثیرات روش PRP از کی شروع میشود و ماندگاری آن چقدر است؟ معمولاً نتایج این روش از چند روز تا چند هفته پس از تزریق آغاز میشوند و به منظور تسریع اثربخشی، پزشک گاهی اوقات از روشهای دیگر مانند مزوتراپی نیز به صورت همزمان استفاده میکند. ماندگاری این روش در افراد مختلف متفاوت است و بسیار بستگی به واکنشهای سلولی بدن هر فرد دارد. در کل، تا زمانی که بدن به تولید فاکتورهای رشد خود ادامه داده و از آنها برای ایجاد بافت سالم و جدید استفاده کند، اثربخشی این روش ادامه خواهد داشت.
نکته مهم دیگر این است: که کیفیت و ماندگاری نتایج این روش، علاوه بر واکنشهای سلولی خود بدن، بستگی به اجرای دقیق و صحیح توسط پزشک دارد. با این حال، براساس گزارشات پزشکان و افرادی که از این روش استفاده کردهاند، ماندگاری آن حداکثر تا ۱۸ ماه پس از تزریق میتواند حفظ شود.
کاندیدای مناسب برای انجام پیآرپی چه کسانی هستند؟
1) افرادی که با مشکلات پوستی نظیر چین و چروک، اسکار، آکنه و لک روبرو هستند.
2) افرادی که با ریزش و کاهش رشد مو مواجه هستند.
3) افرادی که قبلاً کاشت مو انجام دادهاند و مایل به تسریع رشد مو هستند.
4) ورزشکارانی که بهبود وضعیت عضلات و مفاصل خود را میخواهند.
5) افرادی که به دنبال تسکین دردهای آرتروزی هستند.
6) افرادی که تزریق چربی انجام داده اند و به منظور ترمیم سریعتر به روشهای مکمل نیاز دارند.
7) افرادی که به دلیل عوامل مختلف کلاژن سازی، الاستین سازی، کشسانی و خواص ارتجاعی پوست آن ها کاهش پیدا کرده است.
چه افرادی که به انجام پیآرپی مناسب نیستند؟
۱) افرادی که سندروم نقص عملکرد پلاکتی را دارند.
۲) افرادی که سیستم ایمنی و دفاعی بدن آنها نقص دارد.
۳) افرادی که ناپایداری همودینامیکالی دارند.
۴) بیمارانی که انواع سرطان، به ویژه سرطان پوست، را دارند.
۵) افرادی که بیماریهای مزمن مانند دیابت درمان نشده را دارند.
۶) افرادی که هپاتیت دارند.
میزان درد در روش پیآرپی چقدر است؟ قبل از انجام پیآرپی، کرم بیحسی در موضعی که میخواهیم تزریق انجام شود اعمال میگردد تا بیمار حتی درد خفیف ناشی از تزریق سوزنهای بسیار کوچک پیآرپی را احساس نکند. بعد از انجام این روش، فرد درد کمی در نقاطی که تزریق انجام شده است، احساس میکند. این درد کاملاً قابل تحمل است و طبیعی است. این درد نشان میدهد که فرایند درمان آغاز شده است و بدن در حال سازگاری با مواد تزریق شده است.
مراقبتهای قبل از انجام پیآرپی چیست؟
۱) اطلاع رسانی به پزشک در مورد داروهایی که مصرف میکنید: حتماً به پزشک خود اطلاع دهید که داروهایی که در حال مصرف هستید را مورد استفاده قرار میدهید. این اطلاع رسانی ضروری است زیرا برخی از داروها ممکن است باعث ایجاد کبودی و اختلال در روند درمان شوند.
۲) خودداری از مصرف مکملها و خوراکیهایی که خون را رقیق میکنند مانند ویتامین E، ویتامین آ، تخم کتان، روغن جگر ماهی و موارد مشابه قبل از انجام پیآرپی توصیه نمیشود.
۳) حداقل دو هفته قبل از انجام پیآرپی، سعی کنید میزان مصرف کافئین (موجود در قهوه و چای)، چربی و نمک را به حداقل برسانید. این اقدامات میتوانند به بهبود نتایج پی آر پی کمک کنند.
نکات مهم روز درمان با روش پیآپی چیست؟
۱) روز انجام هر یک از درمانهای پوستی از جمله PRP، بدون آرایش و با پوستی تمیز به کلینیک مراجعه کنید.
۲) اگر موضعی که درمان میشود نیاز به اصلاح مو زائد دارد، سه روز قبل از درمان این کار را انجام دهید و در روز درمان هیچگونه اصلاحی انجام ندهید، زیرا این کار ممکن است باعث ایجاد حساسیت شود.
۳) اگر به حتی به درد خفیف حساس هستید، از پزشک خود درخواست کنید که ۴۵ دقیقه قبل از شروع درمان از کرمهای بی حسی استفاده کند.
مراقبتهای پس از پلاسما درمانی یا همان PRP چیست؟
برای تسریع در بهبودی، حتماً مراقبتهای زیر را به دقت رعایت کنید.
1) در ۲۴ ساعت اول پس از PRP، هیچ محصول آرایشی یا مراقبتی برای پوست و مو استفاده نکنید.
2) تا یک هفته بعد از این روش، پوست ممکن است حساس شود، بنابراین به هیچ وجه آن را تحریک نکنید و استفاده از محصولات مراقبتی قوی را در این مدت قطع کنید.
3) تا ۴۸ ساعت پس از PRP، از سونا، استخر و جکوزی دوری کنید.
4) تا ۴۸ ساعت پس از آن، از فعالیتهای سنگین خودداری کنید.
5) تا ۴۸ ساعت پس از PRP، از تماس با نور و گرمای شدید آفتاب خودداری کنید.
6) تا یک ماه پس از انجام پلاسما درمانی، به طور منظم ضد آفتاب استفاده کنید.
7) از کمپرس سرد و گرم در نواحی تزریق شده استفاده نکنید.
8) در ۲۴ ساعت اول پس از PRP، از شستن نواحی تزریق شده خودداری کنید.
9) سعی کنید در هنگام خواب، محل تزریق بالاتر از سطح بدن قرار گیرد و با بالش تماس نیافتد.
10) در صورت مشاهده هرگونه کبودی، تورم و قرمزی غیرطبیعی، حتماً با پزشک خود مشورت کنید.
برای انتخاب کلینیک زیبایی جهت انجام پی آر پی به چه نکاتی توجه کنیم؟ قبل از انجام هر نوع روش درمانی یا زیبایی ، حتماً باید به دنبال یک مرکز پزشکی باشید که دارای شرایط استریل و با حضور پزشک و کادر مجرب است. این اقدامات میتوانند خطر ابتلا به عفونتها و مشکلات بعد از کار را به حداقل رسانده و سلامت شما را تضمین کنند. پی آر پی (PRP) چیست؟
پس در انتخاب کلینیک زییایی، باید به موارد زیر توجه کنید:
۱) کلینیک زیبایی باید دارای شرایط استریل و بهداشتی مناسب باشد. این شامل استفاده از وسایل و تجهیزات استریل، رعایت دستورالعملهای بهداشتی و استفاده از مواد ضدعفونی کننده است.
۲) مراجعه به کلینیکی که توسط پزشک و کادر مجرب اداره میشود و دارای تجربه و مهارت لازم در انجام روش مورد نظر باشند.
۳) کلینیک زیبایی باید مراقبت و پیگیری کاملی از بیماران خود داشته باشد. این شامل توجه به نیازهای بیمار، ارائه آموزشهای لازم و پاسخگویی به سوالات و ابهامات بیمار است.
۴) مطمئن شدن از معتبر بودن و داشتن مجوزهای لازم کلینیک زیبایی قبل از انجام هرگونه روش پزشکی بسیار مهم است .
با رعایت این نکات و انتخاب کلینیک مناسب، میتوانید خیال خود را درباره ایجاد هر گونه مشکل بعد از این روش راحت کنید و در شرایط ایمن خدمات دریافت کنید .
در کلینیک زیبایی اورین، تزریق PRP برای کدام نواحی بدن استفاده میشود؟ در این کلینیک، تزریق PRP در نواحی مختلفی از بدن انجام میشود، از جمله کل صورت، دور چشم، موی سر، دستها، ناحیه دکلته و گردن. این نواحی هستند که در این کلینیک از تزریق PRP بهره میبرند. علاوه بر این، در مراکز درمانی، تزریق PRP به نقاط دیگری نیز انجام میشود، از جمله رحم ٫شانه و زانو، به منظور کاهش درد و ترمیم نقاط آسیب دیده. با این حال، این نواحی هدف اصلی مراکز زیبایی نیستند.
هزینه تزریق PRP چقدر است؟ در تعیین هزینه تزریق PRP، عوامل مختلفی تأثیرگذار هستند، از جمله اعتبار کلینیک انتخابی، مهارت پزشک، تجهیزات و شرایط بهداشتی کلینیک، برند و نوع کیتهای مصرفی، تعداد جلسات و غیره. بدیهی است که هر چقدر کیفیت مواد مصرفی و تجربه پزشک بالاتر باشد، هزینه تزریق PRP نیز افزایش مییابد.
جهت اطلاع از حدود قیمت تزریق PRP در مطب اورین، میتوانید با شمارههای زیر تماس بگیرید:
آیا برای انجام پیآرپی محدودیت سنی و جنسیتی وجود دارد؟ خیر، پیآرپی روشی ایمن است و بیشتر افراد در هر سن و با هر جنسیتی قادر به انجام آن میباشند، مگر اینکه برخی افراد به دلایل مشخصی کاندیدای مناسب برای این روش نباشند.
جهت اطلاع بیشتر می توانید سرفصل زیر را مجدداً مطالعه نمایید
– کاندیدای مناسب برای انجام پیآرپی چه کسانی هستند؟
تفاوت PRP با مزوتراپی چیست؟
۱) نحوه اعمال: در PRP با استفاده از دستگاه سانتریفیوژ ، پلاسمای غنی از پلاکت را از سایر اجزای خون جدا میشود و سپس آن را به نواحی تحت درمان تزریق میکنند. اما در مزوتراپی، ترکیبات مغذی خارجی که به صورت محلول است، از طریق تزریق وارد نواحی تحت درمان میشوند.
۲) محل تزریق: مزوتراپی در لایه میانی پوست تزریق میشود، در حالی که PRP در همه لایههای پوست تزریق میگردد.
۳) عوارض: مزوتراپی گاهی عوارض بسیار جزئی در پی دارد، در حالی که PRP تقریباً بدون عوارض است.
۴) زمان هر جلسه: هر جلسه مزوتراپی حدود ۱۵ دقیقه زمان میبرد، در حالی که PRP حدود ۳۰ دقیقه زمان میخواهد.
۵) تعداد جلسات مورد نیاز: برای دستیابی به نتایج مطلوب، مزوتراپی حدود ۵ جلسه نیاز است، در حالی که با PRP نیز با ۳ جلسه میتوان به نتایج مطلوب رسید.
۶) هزینه: هزینه انجام PRP به دلیل گران بودن کیتهای مصرفی، بیشتر از مزوتراپی است.
نوع کیت مصرفی در مطب اورین چیست؟ در ابتدا، بهتر است توضیح مختصری درباره کیتهای مصرفی PRP ارائه دهیم.
کیتهای PRP از ملزومات مصرفی ضروری برای انجام این روش هستند و در واقع لولههایی هستند که نمونه خون فرد در آن ریخته میشود و در آن گلبول های قرمز از پلاکت جدا میشود تا بتوان پلاسمای غنی از پلاکت که ایجاد شده را به راحتی به بیمار تزریق کرد. در واقع، کیتهای PRP شامل مواد ضد انعقادی هستند که از ترکیب مجدد خون و پلاکت در هنگام تهیه PRP جلوگیری میکنند و امکان جداسازی با کیفیت و با سرعت را فراهم میکنند.
نوع، کیفیت و استاندارد کیتهای استفاده شده در این روش، اهمیت بسیار زیادی در دستیابی به نتایج مطلوب دارد. با وجود کیتهای بیکیفیت و معروف به کیتهای زیرزمینی که توسط افرادی با هدف سودجویی تولید میشوند و از لولههای معمولی تشکیل شدهاند و با ریختن مواد ناکیفیت درون آنها تولید میشوند و به عنوان کیت خارجی به فروش میرسند، باید در خرید این کیتها به دقت بسیاری توجه کرد. بنابراین، شما باید یک مرکز تزریق PRP انتخاب کنید که در انتخاب کیتها بسیار دقت کند و تجربه خود را در زمینه تزریق PRP به خوبی اثبات کرده باشد .
در مطب اورین، از بهترین کیتهای اروپایی و آمریکایی استفاده میشود که دارای تاییدیههای معتبر هستند و در ساخت آنها از ماده ضد انعقاد با درجه بالینی A استفاده میشود.